Iviro » Financieel

De financiële gevolgen van scheiden

Wanneer je gaat scheiden heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Zo moet je de gezamenlijke bezittingen verdelen, de waarde bepalen van onder andere je woning en besluiten wat je met je hypotheek doet. Wij leggen je uit waar je aan moet denken bij het regelen van een scheiding.

Op deze pagina

  Pensioen

  Als jullie uit elkaar gaan en jullie waren getrouwd of hadden een geregistreerd partnerschap dan kan het zijn dat je recht hebt op een deel van het pensioen van de ander wat opgebouwd is tijdens de huwelijkse periode of tijdens het geregistreerd partnerschap. Sommige hebben hierover ook afspraken gemaakt in een samenlevingsovereenkomst. Dit zijn soms lastige en ingewikkelde keuzes die ook fiscaal consequenties kunnen hebben. Laat je daarom goed voorlichten wat de mogelijkheden zijn en de eventuele gevolgen van jullie keuze.

  De (koop) woning

  Ook voor jullie gezamenlijke woning zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wie blijft er wonen, gaan jullie het huis verkopen, wie mag blijven huren, hoe zit het met de hypotheek en wat is overwaarde. Zomaar een aantal zaken die om de hoek komen kijken bij een gezamenlijke woning. Veel vragen en misschien nog niet alle antwoorden. Iviro werkt samen met financiële adviseurs die jullie vragen over de hypotheek en de koopwoning kunnen beantwoorden. Zo kan het een stuk duidelijker worden en kun je gerust de juiste keuzes maken.

  Inboedel

  Alles wat in huis, garage of de schuur staat zoals meubels, wasmachine, fietsen etc. valt onder de inboedel. Ook deze zal, wat gezamenlijk is, verdeeld moeten worden. Je kunt dit op verschillende manieren doen, heel eenvoudig of juist uitgebreid door alles te vermelden op een inboedellijst net wat past bij jullie situatie.

  Vervoermiddelen

  Een auto, boot of caravan etc. die van jullie samen is zal ook verdeeld moeten worden. Neemt iemand deze over, ga je daar iets voor verrekenen met elkaar of wordt het verkocht. Denk ook aan de verzekeringen die hierbij lopen en/of schade vrije jaren en wijzigen tenaamstelling. Ook dit zijn weer onderwerpen die ter sprake komen in de verdeling van jullie (huwelijkse) goederengemeenschap.

  Alimentatie

  Als er kinderen zijn moeten er afspraken gemaakt worden wie wat bijdraagt in het onderhoud van de kinderen dit heet kinderalimentatie. Ingewikkeld om dat zelf te bepalen daarom helpen de mediators van Iviro jullie graag met een goede alimentatieberekening zodat je precies weet waar je aan toe bent. Soms is er ook sprake van partneralimentatie, heb je daar recht op, hoe lang en hoeveel. Veel vragen die door een deskundige beantwoord kunnen worden zodat je weet waar je recht op hebt.

  Uitkeringen

  Wanneer je een uitkering ontvangt kan een scheiding daar invloed op hebben. Daarnaast kan het zijn dat je na een scheiding juist in aanmerking komt voor een uitkering.

  Fiscaal

  Het wordt nog wel eens vergeten maar het is erg belangrijk om ook afspraken te maken over de fiscale afwikkeling van jullie huwelijk. Stel jullie huwelijk wordt in september van dat jaar ontbonden, wat spreek je dan af over geld wat je moet betalen of terug krijgt van de belastingdienst. Goed om hier ook over na te denken en vast te leggen.

  Contact Iviro via WhatsApp