Iviro » Financieel » Toeslagen » Kindgebonden budget

Kindgebonden budget bij scheiding

Als je uit elkaar gaat verandert er vaak veel op financieel gebied. 1 van die veranderingen zijn de toeslagen van de belastingdienst. Als je alleenstaand ouder bent heb je, afhankelijk van je inkomen en vermogen, vaak recht op kindgebondenbudget. Het kindgebondenbudget is een toeslag van de belastingdienst die je maandelijks ontvangt ter ondersteuning van de kosten van de kinderen. Je ontvangt dit maandelijks voor alle kinderen tot ze 18 jaar zijn.

Kindgebonden budget aanvragen

Om het kindgebondenbudget aan te vragen zijn er twee belangrijke punten, de echtscheiding moet ingediend zijn bij de rechtbank en de andere ouder moet op een ander adres ingeschreven staan.

Het indienen van de scheiding of ontbinden geregistreerd partnerschap bij de rechtbank gebeurt door een advocaat. De advocaat weet dus de exacte datum van indiening. Deze datum kan dan ook gebruikt worden voor het aanvragen. Wees hierop allert zodat je op tijd bent met het aanvragen van het kindgebondenbudget zodat je deze toeslag niet misloopt.

Een ander punt is dat jullie als ouders ieder op een ander adres ingeschreven moet staan bij de gemeente. Zolang jullie nog op 1 adres ingeschreven staan kan er geen wijziging ontrend de scheiding of aanvraag worden ingediend.

Wie het kindgebondenbudget aanvraagt is afhankelijk van waar de kinderen ingeschreven staan. De ouder waar de kinderen ingeschreven staan kan zowel de kinderbijslag als het kindgebondenbudget aanvragen. Wellicht goed om te kijken naar de inkomens van beide ouders. Het kindgebondenbudget is namelijk inkomensafhankelijk. Hoe lager het inkomen hoe hoger de toeslag.

Kunnen beide ouders kindgebonden budget ontvangen

Als jullie samen meer kinderen hebben dan kun je ervoor kiezen om het ene kind bij moeder in te schrijven en het andere kind bij vader. Zo verdelen jullie het kindgebonden budget samen over twee huishoudens. Houd er wel rekening mee dat de ouder die meer verdient minder kindgebondenbudget zal ontvangen. Het is daarom altijd goed om eerst een proefberekening te maken wat het precies financieel betekent voor jullie. Als jullie samen 1 kind hebben dan ontvangt 1 ouder het kindgebondenbudget. Je kunt over de verdeling hiervan wel samen afspraken over maken in het ouderschapsplan.

Heb ik recht op het kindgebondenbudget

Je hebt recht op het kindgebonden budget als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar
  • Van de Sociale Verzekeringsbank ontvang je kinderbijslag
  • Je inkomen is niet te hoog
  • Ook je vermogen mag niet te hoog zijn
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning

Hoe vraag ik het kindgebondenbudget aan

Om na te gaan of je recht hebt op het kindgebonden budget en de hoogte hiervan kun je op de site van de belastingdienst een proefberekening maken. Mocht je hiervoor in aanmerking komen dan kun je deze toeslag aanvragen via de belastingdienst. Alle wijziging in je financiële of persoonlijke situatie dien je direct door te geven aan de belastingdienst. Hiermee voorkom je dat je teveel toeslag ontvangt wat je later weer terug moet betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer of minder loon of trouwen of samenwonen.

Contact Iviro via WhatsApp