Iviro » Financieel » Uitkering

Scheiden & uitkeringen

Wanneer je gaat scheiden kan het zijn dat je na de scheiding geen inkomen meer hebt. Of dat je een inkomen onder bijstandsniveau hebt. Kom je dan nog in aanmerking voor een uitkering? En waar moet je dan rekening mee houden?

Uitkering aanvragen na een scheiding

De gemeente kijkt naar een aantal zaken: ontvang je geen andere uitkering, is er geen vermogen wat je aan zou kunnen spreken en ligt je inkomen onder bijstandsniveau. Ook is het belangrijk om bij de aanvraag aan te geven dat je gescheiden bent.

Alimentatie

De gemeente gaat eerst kijken of je recht hebt op partneralimentatie. Heb je daar in het convenant van af gezien dan kan de gemeente nog steeds controleren of dit terecht was en haalbaar is. Mocht het zo zijn dat daar wel recht op was en je ex-partner kan dit betalen dan zal de gemeente je eerst verzoeken om je ex-partner aan te spreken om zo je inkomen verder aan te vullen.

Ben je van plan om een bijstandsuitkering aan te gaan vragen dan is het verstandig om vast vooraf een alimentatieberekening te laten maken. Wellicht kun je dan aantonen dat je ex-partner geen ruimte heeft om partneralimentatie te betalen.

Boedelverdeling

Als je te veel vermogen bezit heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Het kan zijn dat er tijdens de verdeling bij de scheiding wel vermogen was maar dat dit naar je ex-partner is gegaan en jij daarvoor spullen hebt gekregen, bijvoorbeeld een auto of de inboedel. Ook kan het zijn dat je misschien hebt afgezien van een deel van de overwaarde zodat je ex-partner in de woning kon blijven wonen. De gemeente kan je dan verwijten dat je dat hebt gedaan en een eventuele bijstandsuitkering weigeren.

Regel het vooraf goed

Als je denkt dat je na de scheiding een beroep moet doen op een bijstandsuitkering geeft dit dan aan bij de mediator. De mediator kan dan meekijken en meedenken om alles goed te regelen zodat een eventuele uitkering niet in gevaar komt.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp