Op welke leeftijd trouwen Nederlanders gemiddeld?

22 maart 2022 · Algemeen, Informatie

Benieuwd wat de gemiddelde leeftijd is in Nederland waarop mensen trouwen? Dan ben je hier aan het juiste adres want we hebben het voor je uitgezocht.

Uit de data van het CBS blijkt dat in 2020 er 50,2 duizend paren trouweden en 24,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap sloten. Het aantal huwelijken neemt echter al enige jaren af en het aantal geregistreerde partnerschappen neemt juist weer toe.

In het eerste coronajaar 2020 nam het aantal huwelijken een duidelijke vlucht naar beneden. Niet zo vreemd als je bedenkt dat veel trouwlocaties voor periodes dicht zijn gemoeten en het aantal gasten dat je uit mocht nodigen erg gelimiteerd was.

De gemiddelde trouwleeftijd

Oke, maar wat is dan de gemiddelde trouwleeftijd? Ook hier weer kijken we naar het CBS.

De gemiddelde leeftijd van de mannen trouwden in 2020, was 38,8 jaar. Vrouwen die in het huwelijk traden waren gemiddeld 35,9 jaar. Dit is overigens data voor het eerste of een volgende huwelijk. Niet per se de leeftijd waarop het eerste huwelijk werd gesloten.

Bij een eerste huwelijk was dat 34,3 voor mannen en 31,8 voor vrouwen. Dat is (logischerwijs) een stuk jonger dus! Daarnaast is de leeftijd waarop men ging trouwen verder opgeschoven naar later. Het komt steeds vaker voor dat stellen voor langere tijd ongehuwd samenwonen.

Bij ongeveer 4 op de 10 stellen die trouwen is de man één tot vijf jaar ouder dan de vrouw, bij 2 op de 10 is de man meer dan vijf jaar ouder. Bij 1 op de 10 zijn beiden ongeveer even oud. Bij 1 op de 10 huwelijken is de vrouw ouder, maar het leeftijdsverschil is dan vrijwel nooit meer dan vijf jaar.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp