Hoe verdelen we de inboedel bij de scheiding?

15 oktober 2020 · Financieel, Inboedel

Bij een scheiding moeten al jullie bezittingen verdeeld worden: de zogenaamde boedelverdeling. Onder de inboedel valt alles wat waarde heeft. Het gaat dan om alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, auto en grasmaaier. 

De boedelverdeling in vier stappen 

  1. Maak eerst een inventarisatie van jullie bezittingen: wat moet er verdeeld worden? 
  2. Bepaal de waarde van deze inboedel. 
  3. Maak de daadwerkelijke verdeling. 
  4. Kijk of er een groot verschil in waarde is. 

Inventarisatie van de inboedel 

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je allebei voor de helft eigenaar van alle goederen. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden hebben jullie misschien afgesproken dat bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn. In beide gevallen is het verstandig om samen een uitgebreide inventarisatie te maken van de spullen die verdeeld moeten worden. 

Goederen met emotionele waarde 

Er zijn ook bezittingen die niet automatisch gemeenschappelijk eigendom zijn. Het gaat dan om zogeheten verknochte goederen, zoals sieraden, kleding en spullen uit erfenissen of schenkingen. Deze verknochte goederen blijven van de eigenaar en hoeven niet meegenomen te worden in de boedelverdeling. 

Bepaal de waarde 

Om tot een eerlijke verdeling te komen, moeten jullie de waarde van de inboedel bepalen. Dit is lastig, want het gaat natuurlijk vaak om gebruikte spullen. Een taxateur kan jullie eventueel helpen om tot een reële waarde te komen. 

Een eenvoudige manier om de waarde te bepalen, is de afschrijvingsmethode. Meubels zijn bijvoorbeeld na tien jaar afgeschreven, apparatuur na zeven jaar en computers na vijf jaar. Als restwaarde mag je uitgaan van 10% van de aanschafwaarde. 

Spullen die je op je verjaardag hebt gekregen of goederen uit de familie hebben voor de eigenaar een emotionele waarde. Je kunt afspreken dat deze spullen niet onderling verdeeld worden, maar eigendom blijven van degene die ze heeft gekregen. 

De verdeling 

Als alle spullen over beide partners zijn verdeeld, tel je de waarde bij elkaar op en kun je zien of de verdeling ongeveer gelijk is. Zit er een groot verschil in de waarde van de goederen die de ene en de andere partner krijgen? Dan moeten jullie dit verschil met de ander verrekenen. Je kunt de inboedel ook verdelen met gesloten beurzen. In dat geval geef je apart van elkaar aan op een lijst wat je graag zou willen hebben. Daarna vergelijk je deze lijsten met elkaar. Zijn er zaken uit de inboedel die je allebei wilt hebben, dan kunt je die in onderling overleg met elkaar verdelen.

De spullen van de kinderen 

De spullen van de kinderen zijn van de kinderen. Kinderen bepalen graag zelf welke spullen bij welke ouder komen te liggen. De kinderen hebben in beide huizen een kamer nodig en het is prettig als ze in beide huizen vertrouwde spullen hebben. Voor tieners is een scheiding soms aanleiding om op kamers te gaan. Zij nemen dan hun eigen spullen mee. 

De opties van de boedelverdeling

Kort samengevat zijn er vier mogelijkheden om de boedel te verdelen: 

  1. Jullie geven aan dat de inboedel wordt verdeeld zonder verdere verrekening. (er hoeft geen lijst te worden gemaakt)
  2. Jullie leveren een lijst aan en deze wordt toegevoegd aan het convenant.
  3. Jullie leveren een lijst aan en er moet nog worden verrekend met elkaar.
  4. Eén van beide partners houdt de complete inboedel en betaalt de ander daar een bedrag voor.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp