Kan ik in de woning blijven na de scheiding?

20 januari 2021 · Algemeen, Financieel, Woning

Mehmet en Selin gaan scheiden. Selin gaat voorlopig terug bij haar familie wonen en Mehmet blijft in hun gezamenlijke koopwoning. Ze vragen zich af hoe het moet met de woning als straks de scheiding definitief is.

Koopwoning en scheiden.

Als je uit elkaar gaat en je hebt een gezamenlijke koopwoning dan kun je op verschillende manieren de woning  verdelen. Je kunt de woning verkopen  zodat ieder de helft van de opbrengst / schulden krijgt. Je kunt er voor kiezen dat één partij de woning overneemt en de andere partij uitkoopt. Of Je kunt de woning onverdeeld laten. 

De woning onverdeeld laten.

Soms is het financieel niet mogelijk om de woning over te nemen door bijvoorbeeld te weinig inkomen maar vinden jullie het wel belangrijk dat de kinderen in een vertrouwde omgeving blijven. Jullie kunnen dan besluiten dat een van beide in de woning  blijft maar dat de woning op naam van beide partijen blijft staan. Je laat de woning dus onverdeeld.

Denk goed na over de gevolgen van onverdeeldheid.

Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven, dit kan eventueel nog verlengd worden. Houd er rekening mee dat voor de uitwonende de aftrekbaarheid van de rente na 2 jaar vervalt. Maak goede afspraken over wie  wat betaald, denk hierbij aan onderhoud van de woning, de vaste lasten en de hypotheek, en leg die afspraken vast. Laat je voorlichten door iemand die hier verstand van heeft.

Mehmet en Selin hebben na overleg met hun mediator besloten dat Mehmet nog 4 jaar in de woning mag blijven wonen. In de tussentijd kan hij proberen de woning over te nemen. Als dit niet lukt zal de woning na 4 jaar worden verkocht. Alle afspraken hierover zijn goed vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp