Iviro » Kinderen

Kinderen en scheiden

Jaarlijks krijgen ongeveer 86.000 kinderen te maken met een (echt)scheiding van hun ouders of verzorgers. Ook voor de kinderen is dit een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom belangrijk dat jullie als ouders/verzorgers hen goed opvangen, ondersteunen en de behoefte en belangen van jullie kinderen centraal blijven stellen. Kinderen “scheiden” namelijk niet van hun ouders maar voelen wel alle veranderingen die bij een scheiding horen.

Hoe vertel je het aan de kinderen?

Er komt een moment dat jullie het de kinderen moeten gaan vertellen. Een moeilijk en verdrietig moment. Kies hiervoor een rustig moment op een voor hun vertrouwde plek en vertel het ze samen. Vertel het de kinderen pas als er écht duidelijkheid is dat jullie gaan scheiden en er ook een datum is wanneer een van jullie twee uit huis gaat. Hiermee voorkom je onduidelijkheid voor de kinderen in een voor hun lastige periode.

Het ouderschapsplan

Als er (minderjarige)kinderen zijn, geboren tijdens jullie huwelijk, moeten jullie altijd een ouderschapsplan op (laten) stellen. In een ouderschapsplan komen alle afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen te staan. Daarin staat ook hoe jullie met elkaar willen communiceren over de kinderen en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Daarnaast maken jullie afspraken over de financiën rondom de kinderen, wie wat bijdraagt in de kosten. Iviro helpt jullie met het opstellen hiervan en maakt een berekening voor de kinderalimentatie.

Omgang

Na de scheiding hebben beide ouders recht op omgang met de kinderen. Ook de kinderen hebben recht op omgang met hun beide ouders. Aan jullie als ouders de taak om samen tot een – voor de kinderen – zo goed mogelijke omgangsregeling te komen.

Als het past in jullie persoonlijke situatie, is co-ouderschap een duidelijke en evenwichtige regeling voor de kinderen. Mocht dit niet haalbaar zijn door bijvoorbeeld het werk van een van beide ouders, dan kunnen jullie kiezen voor een andere passende omgangsregeling. Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid en regelmaat en een goede band met beide ouders.

Hulp voor kinderen in scheiding

Soms kan een beetje hulp voor jullie kinderen heel fijn zijn. Kinderen ervaren verschillende emoties voor/tijdens en na de scheiding en niet ieder kind kan hier even goed mee om gaan. Gelukkig hebben we in Nederland heel veel mogelijkheden om kinderen te ondersteunen en te helpen in deze lastige periode.

Zo is er het zandkastelen programma, Kies en Dappere dino’s. Op de site van het Nederlands jeugdinstituut is terug te vinden wat er voor welk kind aan aanbod is.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp