Mag je zomaar afwijken van het ouderschapsplan?

11 november 2020 · Kinderen

Peter belde ons laatst op met een vraag over de uitvoering van het ouderschapsplan. Peter heeft met zijn ex een omgangsregeling waarbij de kinderen op donderdagavond naar hem toekomen en op dinsdag na school weer naar hun moeder gaan. Nu heeft zijn ex medegedeeld dat de kinderen structureel pas op vrijdag na school naar hem komen omdat dit handiger zou zijn in verband met sporten. Peter vraagt zich af of zijn ex dit zomaar kan doen.

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben minderjarige kinderen dan moet je een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan leggen jullie alle afspraken vast rondom de kinderen. Een ouderschapsplan is een werkplan waarin afspraken omtrent de kinderen worden vastgelegd. Deze afspraken zijn echter wel onderhevig zaan veranderingen, bijvoorbeeld omdat de kinderen groter worden of omdat de omstandigheden wijzigen.

Wat als een van de ouders zich niet houdt aan de afspraken uit het ouderschapsplan?

Dat is natuurlijk voor iedereen vervelend en is bij het opmaken van het ouderschapsplan niet de intentie geweest. Maar een ouderschapsplan kan en mag niet eenzijdig worden aangepast. Het is dan goed om te onderzoeken wat de reden is dat de andere ouder zich er niet aan houdt en of er wellicht nieuwe afspraken nodig zijn. Als er nieuwe afspraken nodig zijn gaan jullie als ouders hierover in gesprek. Nieuwe afspraken kunnen jullie dan zelf op papier zetten en ondertekenen.

Lukt het niet om dit samen te doen dan kunnen jullie hiervoor een mediator inschakelen. Mochten jullie er dan nog niet uitkomen dan zou je ervoor kunnen kiezen om de rechter hier een uitspraak over te laten doen.

Natuurlijk is het altijd beter om het samen op te lossen omdat de onderlinge relatie hierdoor onder druk komt te staan. 

Na een goed gesprek zijn Peter en zijn ex tot nieuwe afspraken gekomen. Beiden hebben ook een  gesprekje gehad met de kinderen en zijn tot de conclusie gekomen dat de belasting van de donderdag te veel voor ze was. Peter en zijn ex hebben de nieuwe afspraken op papier gezet en allebei ondertekend.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp