Peildatum bepalen bij een (echt)scheiding

20 november 2020 · Algemeen, Financieel

Joost en Fleur hebben besloten te gaan scheiden. De advocaat/mediator heeft hen gevraagd om de peildatum door te geven. Joost en Fleur weten niet wat dat betekent en waarom deze datum belangrijk is.

Wat is het belang van een peildatum?

De peildatum is de datum waarop de bepaling van de waarde van jullie eigendommen plaats vindt. De peildatum moet vallen tussen de dag dat jullie besloten hebben uit elkaar te gaan en de dag waarop het convenant getekend wordt.

Voorbeelden van eigendommen zijn banktegoeden, beleggingen en lijfrentes. Maar ook schulden zoals hypotheek tellen mee. De taxatie van een huis hoeft niet exact op die datum plaats te vinden, maar wordt wel meegenomen in de bepaling.

Je moet er wel voor zorgen dat je de waarde op de peildatum van alle eigendommen en schulden kunt aantonen.

Mocht je na de peildatum nog een erfenis of schenking op jouw naam krijgen dan hoef je deze niet meer met elkaar te delen.

Voor Joost en Fleur is het duidelijk wat de peildatum inhoudt en ze hebben een datum vastgesteld. Van alle eigendommen en schulden hebben ze de bewijsstukken opgevraagd .Nu kunnen ze weer verder met hun scheidingstraject

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp