Iviro » Scheiden » Hoe lang duurt een scheiding

Hoe lang duurt een scheiding?

Hebben jullie besloten om te gaan scheiden? Of zijn jullie voornemens een scheiding aan te vragen? Dan wil je vast weten hoe lang het duurt om een scheiding volledig af te ronden. Het korte antwoord daarop is: dat hangt af van de route die je kiest en van jullie situatie.

Kunnen jullie goed met elkaar overleggen over de afspraken die gemaakt moeten worden? Of zijn jullie het vaak oneens met elkaar? In het eerste geval kan de scheidingsprocedure sneller afgerond worden dan in het tweede geval. Wil je online scheiden of wil je dat er een mediator aanwezig is om samen de afspraken te op papier te zetten? Online scheiden gaat doorgaans een stuk sneller.

Gemiddelde duur van een scheiding

Om je toch een idee te geven van de duur van een scheiding: wanneer de scheiding gezamenlijk wordt aangevraagd duurt het afronden van het dossier gemiddeld één tot twee maanden. Wanneer een dossier door een van de twee personen wordt aangevraagd, en er is geen bezwaar vanuit de andere partij dan duurt het ongeveer drieënhalve maand. Wanneer er wel bezwaar is vanuit de andere partij kan het tot een jaar duren.

Factoren die invloed hebben op de duur van een scheiding

Er zijn een veel factoren die veel invloed hebben op de duur van jullie scheiding. Echter zijn er een drietal die het meest bepalend zijn voor lengte van de scheidingsprocedure.

Zijn jullie on speaking terms?

Wanneer jullie goed met elkaar kunnen overleggen zal dat zorgen voor een vlotte afronding van de scheidingsprocedure. Hebben jullie vaak ruzie en is het maken van afspraken zonder dat er een mediator aanwezig is onmogelijk? Dan kan het opstellen van de scheidingspapieren meer tijd in beslag nemen.

Minderjarige kinderen

Zijn er kinderen geboren binnen jullie huwelijk? Uiteraard komen die bij een scheiding op plek 1. Het is cruciaal om de zorg en opvoeding van de kinderen goed te regelen. Daardoor neemt het opstellen van de scheidingspapieren ook wat meer tijd in beslag. Jullie zijn bijvoorbeeld verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Complexiteit van jullie situatie

Heeft een van jullie een eigen onderneming met personeel? Is er bezit (zoals een vakantiehuis) in het buitenland? Bijzondere zaken zoals deze vergen extra aandacht en moeten goed worden beschreven in het convenant. Daardoor zal een scheidingsprocedure extra tijd kosten.

De snelste manier: online scheiden

Wanneer jullie ‘on speaking terms’ met elkaar zijn en goed afspraken kunnen maken, dan is online scheiden de snelste oplossing. Jullie leveren zelf online alle gegevens aan en bespreken deze aan de hand van 2 videogesprekken met een mediator. De mediator controleert de documenten en handelt alles verder af met de advocaat en de rechtbank.

Online scheiden is alleen mogelijk bij situaties die niet heel complex zijn. Heeft een van jullie een eigen onderneming met personeel of bezit in het buitenland? Dan is deze route niet mogelijk.

Een scheiding die online wordt geregeld duurt gemiddeld een maand tot deze is afgerond. Het regelen van de papieren die benodigd zijn voor de rechtbank kan zelfs binnen 1 week worden gedaan. Wil je het helemaal snel geregeld hebben? Dan kun je ook online een spoedscheiding aanvragen. Je dossier krijgt dan voorrang op alle andere dossiers.

Relatief snel: scheiden met behulp van een mediator

Is jullie situatie wat complexer en vergt het wat meer overleg? Dan is deze route het meest geschikt voor jullie situatie. Aan de hand van een aantal (gemiddeld 4 tot 8) fysieke afspraken met een mediator worden jullie scheidingspapieren opgesteld. Daarin worden alle afspraken vastgelegd die jullie met elkaar zijn overeen gekomen. Omdat de gesprekken fysiek plaats vinden duurt het wat langer dan een online scheiding.

Bij een scheiding via een mediator duurt het gemiddeld 3 tot 4 maanden tot het dossier is afgerond. Wil je het helemaal snel geregeld hebben? Dan kun je ook voor offline scheidingen een spoedscheiding aanvragen. Je dossier krijgt dan voorrang op alle andere dossiers.

Langdurig traject: scheiden via een advocaat

Kunnen jullie het niet met elkaar eens worden en eindigen gesprekken vaak in een conflict. Dan moeten jullie beiden een eigen advocaat inschakelen. De scheiding wordt dan in de rechtbank behandeld via (doorgaans) meerdere hoorzittingen. Jullie moeten beiden in de rechtbank aanwezig zijn en zullen door de rechter worden gehoord over verschillende onderwerpen. Uiteindelijk zal de rechter ook nog een beslissing moeten nemen.

Na de uitspraak kan een van beide nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Al met al kan een dergelijk traject een jaar duren. In complexere situaties kan het soms zelfs meerdere jaren in beslag nemen.

Wanneer is de scheiding definitief?

Bij de vraag hoe lang duurt een scheiding, hoort ook de vraag: “wanneer is een scheiding nu daadwerkelijk afgerond?”. Het antwoord daarop is: “wanneer de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie getrouwd zijn”. Dat gebeurt nadat de periode waarin jullie nog in hoger beroep kunnen gaan is afgelopen. Het is mogelijk om bij het indienen van het verzoekschrift ook een akte van berusting in te dienen. Daarin tekenen jullie allebei voor het feit dat je niet meer in hoger beroep zal gaan na uitspraak van de rechter.

Jullie zijn definitief gescheiden wanneer de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Dit gebeurt wanneer de beroepstermijn van drie maanden is verlopen. Als jullie echter niet in hoger beroep willen, hoeft de termijn niet afgewacht te worden en vervalt deze. Jullie tekenen dan beiden een akte van berusting, waarin je verklaart dat je geen hoger beroep tegen de echtscheiding zult instellen.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp