Echtscheidingsconvenant
Wanneer je uit elkaar gaat is het belangrijk om goede afspraken te maken over hoe jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogenaamd (echtscheidings)convenant. Lees hier wat er in een convenant staat en hoe je deze op kunt laten stellen.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Wanneer jullie gaan (echt)scheiden zullen jullie de gezamenlijke bezittingen of schulden moeten verdelen. Denk aan zaken als de gezamenlijke bankrekeningen, de auto(‘s) of de koopwoning. De afspraken die jullie hierover maken leg je vast in een zogenaamd (echtscheidings)convenant.
Het echtscheidingsconvenant is dus een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je (ex)partner waarin je alle gemaakte afspraken omtrent de scheiding vastlegt.
Indien jullie ook kinderen hebben gekregen tijdens de tijd dat jullie samen zijn geweest, zijn jullie ook verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin leg je alle afspraken vast over de (opvoeding van de) kinderen na de scheiding. Een ouderschapsplan wordt samen met het convenant bij de rechtbank ingediend door de advocaat.
Wie stelt het convenant op?
Een convenant wordt doorgaans opgesteld door een mediator (van Iviro). De mediator kijkt met jullie mee of de afspraken die jullie maken correct zijn en wijst jullie op wat de wet zegt over bepaalde onderwerpen. Ook zal de mediator meedenken over eventuele fiscale gevolgen van jullie afspraken. Een mediator weet welke afspraken gemaakt moeten worden en welke zaken belangrijk zijn om over na te denken.
In gevallen waar jullie er via een mediator niet uitkomen kan er een advocaat worden ingeschakeld (door beide partijen). Deze kan dan namens beide partijen het convenant opstellen. Scheidingen die niet via de mediator lopen zijn doorgaans vele malen duurder en nemen meer tijd in beslag.
De procedure bij een scheiding
Afhankelijk van de route die jullie kiezen – online scheiden of scheiden via een mediator – stellen jullie samen het convenant op of met behulp van een mediator. In het geval van kinderen wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. Als dat is gebeurd gaat de advocaat van Iviro met jullie scheidingspapieren en het verzoekschrift naar de rechtbank.
Vervolgens doet de rechter uitspraak over de door jullie aangevraagde scheiding. Wanneer deze door jullie in gezamenlijk overleg (met of zonder begeleiding van de mediator) is opgesteld dan zal de rechter daar redelijk snel een uitspraak over doen.
Kun je een convenant nog wijzigen na de scheiding?
Dat kan, maar dat is in veel gevallen vrij lastig om te doen. Daarom is het belangrijk om goed over alle afspraken na te denken voor jullie beiden het convenant ondertekenen. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn als één van partijen de woning over wil nemen, dit te bespreken met een financieel adviseur voordat het naar de rechtbank gaat.
Zodra er door de rechter een uitspraak is gedaan over de scheiding, dan zijn de afspraken bindend. Je bent dus verplicht om je aan het convenant en de gemaakte afspraken te houden. Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen. Wanneer je bijvoorbeeld de alimentatie niet betaalt, kan er een incassobureau of deurwaarder worden ingeschakeld door je ex-partner.
Na de uitspraak van de rechter kunnen de afspraken alleen nog worden geweigerd als beide partijen het daar over eens zijn of via een procedure via de rechtbank. Omdat dat óf veel geld kost (via een procedure bij de rechtbank) of jullie het samen goed eens moeten kunnen worden, adviseren we om het convenant alleen te ondertekenen als jullie beide achter de gemaakte afspraken staan.
Wat staat er in een (echtscheidings)convenant?
In het convenant komen alle financiële afspraken te staan en de verdeling van jullie bezittingen en schulden. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Afspraken over de woning.
- Kinder en/of partneralimentatie.
- Verdeling van jullie bankrekeningen, leningen, lijfrentes, crypto’s, beleggingen etc.
- Verdeling van eventuele auto’s, motors, caravans, boten etc.
- Afspraken over de pensioenen.
- Hoe jullie de fiscale afhandeling willen regelen.
- Verdeling van de inboedel.
- Is er ooit een schenking of erfenis geweest.
Het is niet zo dat alles precies bij helfte moet worden verdeeld. Het kan zijn dat de een meer waarde aan iets hecht dan de ander. De mediator kan jullie helpen om hierin mee te denken. Daarnaast kunnen huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Dan wordt er gekeken wat jullie daarin hebben afgesproken en wordt op basis van die afspraken een convenant opgesteld.
Het is belangrijk dat alles wat jullie hebben aan bezittingen en schulden wordt vermeld in de overeenkomst. Alles wat je niet vermeld is namelijk ook niet verdeeld en dat kan nadien problemen geven.
Veelgestelde vragen over het echtscheidingsconvenant
Uiteraard zijn er behoorlijk wat vragen die naar boven komen wanneer je aan de slag gaat met het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen graag.
-
Wat kost een convenant?
-
Wanneer is een convenant rechtsgeldig?
-
Moet ik ook een ouderschapsplan opstellen?
-
Is het verplicht een convenant op te laten stellen?
Echtscheidingsconvenant laten opstellen?
Onze mediators kunnen je daarbij helpen. Plan een online kennismaking in om te kijken wat we voor jullie kunnen betekenen. 100% gratis & vrijblijvend.