Iviro » Scheidingspapieren » Ouderschapsplan

Alles over het ouderschapsplan

Wanneer jullie uit elkaar gaan en kinderen hebben, maak je samen een ouderschapsplan. In het ouderschapsplan komen alle afspraken te staan die jullie hebben gemaakt over de kinderen. Lees hier waar je aan moet denken bij het (laten) opstellen van een ouderschapsplan.

Op deze pagina

    Wat is een ouderschapsplan?

    Wanneer je gaat scheiden zijn er een aantal documenten die je moet inleveren bij de rechtbank, de zogenaamde scheidingspapieren. Wanneer jullie kinderen hebben moet je ook een zogenaamd ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan maak je bepaalde afspraken over hoe jullie in de toekomst zorg dragen voor de (opvoeding van de) kinderen.

    In het ouderschapsplan komen minimaal de volgende afspraken te staan:

    • De verdeling van de zorg en opvoeding en afspraken over belangrijke beslissingen over de kinderen.
    • Hoe jullie het financieel regelen voor de kinderen.
    • Waar de kinderen wanneer zijn (omgangsregeling).
    • Hoe de kinderen zijn betrokken bij de totstandkoming van het plan.
    • Hoe jullie elkaar informeren over de kinderen.

    Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

    Wanneer jullie samen kind(eren) hebben en samen daar het gezag over hebben, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij een scheiding. Wanneer een van de ouders geen gezag heeft over de kinderen is het raadzaam om wel een ouderschapsplan op te stellen zodat het voor iedereen duidelijk is welke afspraken jullie samen hebben gemaakt over de kind(eren).

    Rechtsgeldigheid van het ouderschapsplan

    Is een ouderschapsplan altijd rechtsgeldig? In principe is het zo dat wanneer jullie allebei een handtekening onder het ouderschapsplan zetten dat deze voor de wet geldig is. Let dus goed op dat je het eens bent met de afspraken die staan beschreven in het ouderschapsplan.

    Mijn ex wil het ouderschapsplan niet ondertekenen

    Wanneer er onenigheid is over de afspraken en je ex-partner het plan niet wil ondertekenen, kun je daarmee terug naar de mediator die jullie scheiding heeft begeleid. Mochten jullie er nog niet uitkomen, dan is de volgende stap het inschakelen van een advocaat.

    Kun je een ouderschapsplan nog wijzigen na de scheiding?

    Zolang jullie geen nieuwe afspraken maken met elkaar en deze niet opnieuw vastleggen is het ouderschapsplan geldig tot het moment dat de kinderen 18 jaar zijn. Nu is het zo dat er veel kan veranderen met de tijd. Kinderen worden ouder, misschien gaan jullie verhuizen of verandert er financieel iets. Dan kunnen jullie met elkaar nieuwe afspraken maken. Deze nieuwe afspraken mogen jullie zelf vastleggen en ondertekenen en zijn vanaf dan geldig.

    Lukt het niet om samen nieuwe afspraken te maken, dan kunnen jullie opnieuw met een mediator om de tafel gaan. Dan kunnen jullie samen tot nieuwe afspraken komen en zullen deze opnieuw worden vastgelegd. 

    Wat staat er in een ouderschapsplan?

    In een ouderschapsplan maak je bepaalde afspraken over de opvoeding van de kinderen. Uit ervaring blijkt dat het beter is om zoveel mogelijk afspraken vast te leggen om onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen. Vaak zijn dat de momenten dat er frictie ontstaat en die wil je uiteraard voorkomen. Wanneer jullie de scheiding via Iviro regelen, zorgt jullie mediator voor het opstellen van de juiste afspraken en dat er geen belangrijke zaken en afspraken worden vergeten.

    Hieronder vind je voorbeelden van de minimale afspraken die volgens de wet in het ouderschapsplan moeten staan.

    De verdeling van de zorg en opvoeding

    Dit is meteen het belangrijkste onderdeel van het plan. Jullie maken afspraken over wie wat doet in de opvoeding en zorg van de kinderen. Wie zorgt dat de kinderen naar de tandarts gaan? Wat spreken jullie af over de huisdieren? Waar worden de kinderen ingeschreven en wat spreken jullie af over de tijd dat de kinderen mogen gamen.

    Hoe jullie het financieel regelen voor de kinderen

    Alle belangrijke (financiële) afspraken worden beschreven en vastgelegd, zodat het altijd duidelijk is waar de kinderen aan toe zijn. Denk aan zaken als de WA- of zorgverzekeringen. Uiteraard zullen ook de afspraken over (het betalen van) de kinderalimentatie worden vastgelegd.

    Omgangsregeling voor de kinderen

    Samen bepalen jullie wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Jullie maken afspraken over de vakanties, hoe werkt het met de toestemming daarvoor. Daarnaast maken jullie afspraken over verjaardagen en feestjes. Bij wie worden deze gehouden, wellicht bij beide ouders.

    Daarnaast spreken jullie ook af hoe je het doet wanneer de kinderen van de ene naar de andere ouder gaan. Worden ze gebracht of opgehaald? En op welke dagen gaan ze naar de andere ouder.

    Betrokkenheid kinderen bij de totstandkoming

    Bij de totstandkoming van het ouderschapsplan is het belangrijk dat de ouders de kinderen inlichten over de gemaakte afspraken. Daarom wordt er ook een verklaring opgenomen in het ouderschapsplan waarin beide ouders onderstrepen dat ze het plan met de kinderen hebben besproken.

    Hoe jullie elkaar informeren over de kinderen.

    Hoe houden jullie elkaar op de hoogte over ontwikkelingen omtrent de kinderen. Bijvoorbeeld medische zaken of ontwikkelingen op school. Het is belangrijk dat je dit goed vastlegt om te zorgen dat beide ouders op de hoogte zijn van belangrijke zaken in het leven van de kinderen.

    Jullie spreken ook af of jullie de ouderavonden op school gezamenlijk of apart bij zullen wonen en wat jullie doen met de verkregen informatie over jullie kind(eren).

    Veelgestelde vragen over het ouderschapsplan

    Uiteraard zijn er behoorlijk wat vragen die naar boven komen wanneer je aan de slag gaat met het ouderschapsplan. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

    • Wat kost een ouderschapsplan?
    • Tot welke leeftijd is een ouderschapsplan geldig?
    • Wanneer is een ouderschapsplan rechtsgeldig?
    • Moeten we afspraken maken over eventuele nieuwe partners in een ouderschapsplan?
    • Mijn ex wil geen ouderschapsplan (laten) opstellen.
    • Mijn ex-partner houd zich niet aan het ouderschapsplan.

    Ouderschapsplan laten opstellen?

    Onze mediators kunnen je daarbij helpen. Plan een online kennismaking in om te kijken wat we voor jullie kunnen betekenen. 100% gratis & vrijblijvend.

    Contact Iviro via WhatsApp