Iviro » Woning

Woning & scheiden

Wanneer je getrouwd bent woon je – waarschijnlijk – samen met je partner in een koop- of huurhuis. Als je dan gaat scheiden is het belangrijk dat alle zaken omtrent de woning goed geregeld zijn. Op deze pagina lees je bij een scheiding aan welke belangrijke zaken je moet denken omtrent je woning.

Op deze pagina

    Kan ik in de woning blijven wonen?

    Vaak is het prettig als een van de twee partijen in de woning kan blijven wonen na een scheiding. Zeker wanneer jullie kinderen hebben is het prettig dat zij (voor een deel) in het huis kunnen blijven wonen waar ze zijn opgegroeid.

    Of het mogelijk is om te blijven wonen hangt sterk af van wie het huis is en wat jullie financiële situatie is. Als slechts een van beide partners eigenaar is van het huis, bepaalt diegene wat er met het huis gebeurt. De kans is groot dat diegene in de woning wil blijven wonen.

    Wanneer jullie samen eigenaar zijn van de woning, of samen een huis huren, dan moeten jullie samen bepalen wat er met de woning gebeurt en of de ene partner de andere uit zou kunnen kopen. Daarnaast moet je – als je de woning over wil nemen – je ex-partner uit kunnen kopen. Dat wil zeggen dat je de hypotheek in je eentje moet kunnen dragen en dat je de overwaarde voor de helft aan je ex-partner moet kunnen betalen.

    Als het een koophuis betreft is het altijd raadzaam om met een financieel adviseur om tafel te gaan. Bij Iviro werken we samen met een netwerk van adviseurs die jullie hierbij kunnen ondersteunen.

    Huurhuis: wat moet ik regelen?

    In het geval van een huurhuis is dit doorgaans eenvoudiger te regelen. Er wordt bepaald welke van de twee partners in het huis blijft en de andere schrijft zich uit. Wanneer jullie allebei de wens hebben om te vertrekken dan kun je de huur opzeggen – met meestal een opzegtermijn van enkele maanden – en op zoek gaan naar een nieuwe woning.

    Bij een huurhuis hoef je financieel verder geen afspraken te maken m.b.t. de woning. Bij een huurwoning is er uiteraard geen sprake van een hypotheek.

    Koophuis: wat moet ik regelen?

    Wanneer jullie gezamenlijk over een koopwoning beschikken, of de koopwoning staat op een van jullie beide namen en jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, is het van groot belang om alles omtrent deze woning (financieel) goed te regelen.

    Zaken die jullie moeten regelen zijn o.a:

    • Bepalen of een van de twee het huis (en hypotheek) overneemt of dat het huis wordt verkocht.
    • Het bepalen van de waarde van de woning aan de hand van een taxatie.
    • Regelen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid (OHA).
    • Het regelen van een nieuwe woning (en hypotheek) indien van toepassing.

    Wat te doen met de woning?

    Allereerst moeten jullie bepalen wat jullie willen doen met de koopwoning. Er zijn een aantal opties:

    • Een van de partners blijft in de woning en koopt de andere uit.
    • De woning wordt verkocht en beide partners zoeken een andere woning.
    • Jullie blijven (tijdelijk) samen in het koophuis wonen (daarover later meer).

    (Over)waarde van de woning bepalen

    Wanneer jullie niet beide in de woning blijven na de scheiding is het van belang om de waarde te bepalen. Hiervoor kunnen jullie zelf een taxateur in dienst nemen of de WOZ-waarde gebruiken.

    Wanneer de wens er is, kun je afzien van de overwaarde waar je recht op zou hebben. Indien een partij afstand doet van overwaarde, dan moet dat worden vastgelegd in de echtscheidingsconvenant. Hier houden we uiteraard rekening mee bij het opmaken van de juiste papieren. Het is echter niet gebruikelijk dat dit gebeurd, omdat je te maken kan krijgen met bijvoorbeeld schenkbelasting. Bovendien is de overwaarde ook door jullie beide opgebouwd en heb je daar dus recht op.

    Je (ex-)partner uitkopen

    Wanneer je hebt besloten dat je wil blijven wonen in jullie gezamenlijke koophuis en je partner niet, is het zaak om je (ex-)partner uit te kopen. Het beste kun je hiervoor ook in gesprek gaan met een hypotheek-adviseur. Bij Iviro werken we samen met de beste hypotheek-adviseurs die jullie kunnen voorzien van een passend advies voor jullie situatie.

    Samen in de woning blijven wonen

    In sommige gevallen is het een optie om (tijdelijk) gezamenlijk in jullie koop- of huurwoning te blijven wonen. Aangezien jullie een scheiding hebben doorgemaakt, is het van belang om dan goede afspraken te maken. Zoals over hoe lang jullie gezamenlijk blijven wonen, wie zorg draagt voor welk deel van de financieen en hoe jullie met elkaar omgaan.

    Nieuwe woning vinden na scheiding

    Wanneer je na je scheiding niet in het huis blijft wonen is het zaak om – tijdig – op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Zeker gelet op de huizenmarkt de afgelopen jaren is het van belang om op tijd te gaan oriënteren en je eventueel in te schrijven bij een woningbouwvereniging.

    Wil je een ander huis kopen na de scheiding? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je koppelen aan een hypotheek adviseur die jullie kan helpen bij het regelen van een hypotheek voor het aankopen van een nieuwe woning na de scheiding.

    Enkele mogelijkheden om aan te denken om een nieuwe woning te vinden na een scheiding zijn:

    • Wellicht kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning.
    • Misschien kun je een urgentieverklaring krijgen (hieronder meer daarover).
    • Je kunt (tijdelijk) bij familie en vrienden verblijven.
    • Je zou (tijdelijk) een huis op een vakantiepark kunnen huren.
    • Je kunt zelf een woning kopen als je voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt.
    • Verblijf in een zogenaamd Parentshouse (daarover hieronder meer).
    • Je kunt op AirBnB zoeken naar een woning voor langere tijd, vaak is er dan een goede korting te regelen.
    • Je kunt eens kijken naar een anti-kraak woning. Meestal huur je anti-kraak voor een zeer schappelijk tarief.

    Urgentieverklaring

    Met een urgentie-verklaring kom je vaak eerder aan de beurt bij een woningcorporatie, omdat je daarmee aangeeft dat de nood hoog is. Echter krijg je natuurlijk niet zomaar een urgentie-verklaring voor een woning. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Je kunt deze op de website van je gemeente of van de woningbouwvereniging terugvinden.

    Parentshouse

    In sommige gemeentes worden tegenwoordig zogenaamde Parentshouses aangeboden. Dat zijn plekken waar gescheiden ouders tijdelijk onderdak kunnen vinden. Lees meer over Parentshouses op de website van de woonbond.

    Kan ik scheiden als de woning (nog) niet is verkocht?

    Een vraag die we vaak krijgen: moeten we eerst onze woning verkopen voordat we kunnen gaan scheiden? Soms wil het niet echt vlotten met de verkoop van een woning, of wil je even wachten met de verkoop van de gezamenlijk woning omdat de markt niet goed is.

    Echter kun je in dat soort situaties de echtscheiding wel alvast regelen. Ook na de scheiding kunnen jullie beide eigenaar blijven van de woning. Let op, je bent in dat geval wel beide aansprakelijk voor de hypotheek die nog op de woning zit.

    Mochten jullie de woning pas later verkopen, zullen daarover in het convenant goede (financiële) afspraken moeten worden gemaakt. Daarin wordt dan beschreven wat er gebeurt met de woning en eventuele opbrengsten (of kosten) als deze later alsnog wordt verkocht.

    Snel & veilig scheiden doe je online

    Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

    Contact Iviro via WhatsApp