Een huurhuis is geen bezit maar er spelen wel rechten als het gaat over wie er mag blijven wonen. Wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben of gehuwd zijn maakt het niet uit wie de hoofdhuurder is, jullie hebben dan beiden evenveel rechten als het gaat om wie er mag blijven wonen. Samen kunnen jullie afspraken maken wie er in de woning mag blijven wonen.

Wie krijgt de huurwoning

Het fijnste is als jullie samen goede afspraken kunnen maken wie er in de woning blijft. Mocht jullie dit samen niet lukken dan kun je een mediator vragen jullie hierbij te helpen. Komen jullie er dan nog niet uit dan kun je de rechter vragen hier een beslissing over te nemen. De rechter zal met name kijken waar de kinderen wonen, naar het inkomen en wie er eventueel andere mogelijkheden heeft om ergens anders te wonen.

Overzetten huurwoning

Als 1 van jullie de hoofdhuurder is hoef je alleen aan de verhuurder te laten weten dat je vanaf een bepaalde datum de woning nog alleen huurt. Vertrekt de hoofdhuurder en de medehuurder neemt de woning over dan moet de hoofhuurder het huurcontract opzeggen en de medehuurder melden dat hij/zij voortaan de woning huurt. Doe dit beiden tegelijk door middel van een aangetekend schrijven. Staan jullie allebei op het huurcontract dan moet degene die de woning over wil nemen toestemming vragen aan de verhuurder. Dit wordt dan verandert in de hoofdhuurder.

Contact Iviro via WhatsApp