Iviro » Woning » Koophuis » Overwaarde

Overwaarde en scheiding

Wanneer jullie samen een koopwoning hebben en de woning is meer waard dan de hypotheek die er nog op rust dan is er sprake van overwaarde. Over deze overwaarde zullen jullie afspraken moeten maken in het convenant of de akte van verdeling.

Berekenen overwaarde

Om tot goede afspraken te komen is het belangrijk om te weten hoeveel de overwaarde bedraagt op de woning. Om dit te berekenen is het nodig om een waardebepaling te laten doen van de woning. Dit kun je laten doen door een taxateur. De waardebepaling minus de hypotheek die nog openstaat is de overwaarde van jullie woning.

Overwaarde en eigen inbreng

Het kan zo zijn dat 1 van jullie bij aankoop van de woning of op een later moment eigen geld, een schenking of een erfenis heeft ingebracht in de woning. Dit kan gevolgen hebben voor de overwaarde. Afhankelijk van wat jullie hierover hebben vastgelegd of afgesproken kan het zijn dat dit bedrag eerst uitbetaald moet worden en wat overblijft is dan de overwaarde. Een mediator van Iviro kan jullie hierbij helpen en adviseren.

Is de overwaarde belastingvrij?

Wanneer je de overwaarde uitbetaald krijgt ben je vrij om hiermee te doen en te laten wat je wilt. Zet je het geld op een spaarrekening dan moet er boven de belastingvrije voet vermogensbelasting betaald worden. Bij ontvangst betaal je er dus geen belasting over.

Zijn we verplicht de overwaarde met elkaar te verrekenen?

Je bent niet verplicht om de overwaarde met elkaar te verrekenen. Jullie kunnen en mogen hier andere afspraken over maken. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat door niet te verrekenen de ander kan blijven wonen in de ouderlijke woning. Kiezen jullie voor niet verrekenen leg dit dan goed vast in het convenant en laat je adviseren over eventuele fiscale gevolgen hiervan.

Kan ik de overwaarde schenken aan mijn ex-partner?

Ook dit is mogelijk, leg dit ook weer goed vast in het convenant zodat hier later geen misverstanden over ontstaan. Daarnaast is het goed om je te laten adviseren over eventueel fiscale gevolgen hiervan.

Overwaarde versus onderwaarde

Als de waarde van de woning meer is dan de openstaande hypotheek schuld is er sprake van overwaarde. Als de waarde van de woning minder is dan de openstaande hypotheekschuld is er sprake van onderwaarde oftewel de woning staan dan “onder water”. Mocht dit het geval zijn dan zullen ook hier goede afspraken over gemaakt moeten worden en zal degene die vertrekt uit de woning en de woning niet overneemt een bedrag moeten betalen voor de openstaande schuld. Een lastige situatie waarbij een mediator jullie kan helpen om goede afspraken te maken.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp