Iviro » Alimentatie » Indexering

Alimentatie indexering

Omdat de kosten voor levensonderhoud elk jaar duurde worden vanwege de inflatie, stijgen de lonen met deze inflatie mee. Ook de alimentatie stijgt mee met de duurder wordende kosten voor het levensonderhoud.

Wat is indexering van de alimentatie?

Ieder jaar wordt de alimentatie verhoogd, dit noemen ze alimentatie indexering. De alimentatie stijgt namelijk mee met de gemiddelde loonsverhoging. Dit om de het bedrag aan alimentatie te compenseren voor de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Dit betekent overigens dat de verhoging niet ieder jaar hetzelfde is. Ieder jaar in november wordt bekend gemaakt hoeveel het indexering percentage is. Je bent dan verplicht dit in januari van het nieuwe jaar toe te passen op het te betalen alimentatie bedrag. Ook als je eigen loon niet is gestegen!

Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks op grond van artikel 402-a Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. De Minister voor Rechtsbescherming stelt het indexeringspercentage vast. Het percentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant en de landelijke dagbladen.

Goed in de gaten houden

Je ontvangt geen bericht van de indexering van de alimentatie. Je wordt geacht hier zelf op te letten wanneer de indexering is geweest. Als je de indexering vergeet toe te passen kan het misgelopen bedrag worden gevorderd door degene die recht heeft op de alimentatie. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot 5 jaar geleden.

Bedrag na indexering berekenen

Om het bedrag na de indexering te berekenen kun je de rekentool van het LBIO gebruiken. Daar kun je invullen om welk bedrag het gaat en in welk jaar het betreffende bedrag is vastgesteld. Vervolgens rekent de tool uit wat het nieuw te betalen bedrag aan alimentatie is.

Indexering in de afgelopen jaren

De indexeringspercentages verschillen per jaar, omdat deze afhankelijk zijn van de mate waarin de kosten dat jaar zijn gestegen. In de afgelopen jaren zijn dit de stijgingspercentages geweest:

  • 2021: 3 procent
  • 2020: 3,5 procent
  • 2019: 2 procent
  • 2018: 1,5 procent
  • 2017: 2,1 procent
  • 2016: 1,3 procent
  • 2015: 0,8 procent
  • 2014: 0,9 procent

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp