Iviro » Burgerlijke staat » Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

Om een relatie voor de wet vast te leggen kun je trouwen. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wat dat precies is en hoe dat werkt lees je hier.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een van de burgerlijke staten en is een manier om je huwelijk officieel te maken, zonder daarvoor te hoeven trouwen. Trouwen heeft namelijk een aantal praktische voordelen (financieel, fiscaal & juridisch). Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan kun je toch van (een aantal) van deze voordelen genieten.

Het geregistreerd partnerschap is daarmee ook een wettelijk erkende samenlevingsvorm, zoals het huwelijk dat ook is. Het geregistreerd partnerschap is eigenlijk min of meer hetzelfde als trouwen met een aantal kleine verschillen. Deze komen later aan bod.

Hoe werkt een geregistreerd partnerschap?

De procedure van het sluiten van een geregistreerd partnerschap komt overeen met die van het huwelijk. Eerst dienen jullie in ondertrouw te gaan, door kenbaar te maken bij de burgerlijke stand (van de gemeente waar jullie wonen) dat jullie een geregistreerd partnerschap aan willen gaan. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een officiële akte op.

Bij het sluiten van een geregistreerd partnerschap is het verplicht dat er tijdens de ceremonie (minimaal 2 en maximaal 4) getuigen aanwezig zijn. Deze ceremonie is verder helemaal naar wens in te vullen, zoals dat bij een huwelijk ook het geval is.

Voorwaarden voor een geregistreerd partnerschap

In principe gelden dezelfde voorwaarden als voor een huwelijk. Dat wil zeggen dat jullie beide 18 jaar of ouder moeten zijn. Je mag met niemand anders getrouwd zijn (of al een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan).

De voor- en nadelen van een geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap zorgt er – net zoals bij het huwelijk – voor dat je een aantal rechten en plichten hebt ten opzichte van je partner. Denk aan het gebruiken van elkaars achternaam en het zijn van elkaars fiscaal partner. Daarnaast heeft een geregistreerd partnerschap ook financiële voordelen

Het aangaan van een geregistreerd partnerschap kan ook gevolgen hebben voor jullie pensioen. Daarnaast zijn jullie ook wettelijk erfgenamen van elkaar (tenzij dat in jullie testament anders is geregeld)

Het gezag over kinderen

Een reden voor veel mensen, die niet willen trouwen, om toch een geregistreerd partnerschap aan te gaan, is dat ze bij een geregistreerd partnerschap automatisch beide het gezag hebben over de kinderen.

De verschillen met het huwelijk

Tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn er veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen:

  • Het geven van het ‘ja-woord’ is niet verplicht.
  • Bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechter om het te ontbinden, dat kan zonder advocaat. Een voorwaarde is wel dat jullie het samen eens kunnen worden over de afspraken die moeten worden gemaakt. Daarnaast mogen jullie geen minderjarige kinderen hebben.
  • Een geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp