Wat als na de scheiding een van beide ouders overlijdt?

19 oktober 2020 · Financieel, Kinderen

Een overlijden is een droevige gebeurtenis, zeker als er kinderen zijn. Toch is het belangrijk om te weten wat de wet hierover zegt en wat jullie daar wellicht over af zouden willen spreken. Als één van de ouders overlijdt en er zijn nog minderjarige kinderen, dan gaan de kinderen automatisch naar de andere gezaghebbende ouder. Is één van de nabestaanden het hier niet mee eens? Dan kan deze naar de rechter stappen.

Erven

Als de overleden ouder een erfenis nalaat, gaat deze naar de erfgenamen en als er kinderen zijn dan gaat deze naar de kinderen. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld als er een testament is of als de ouder is hertrouwd.
Als de minderjarige kinderen erfgenaam zijn van het vermogen van de overleden ouder, dan krijgt de andere ouder zeggenschap over dit vermogen totdat de kinderen achttien jaar zijn. Deze ouder kan de nalatenschap uitgeven zoals hij/zij dit wil.

Vind je dat een ongewenste situatie? Laat dan een testament opmaken waarin je een voogd aanwijst die het vermogen voor de kinderen gaat beheren.

Stiefouders

Misschien is er in de tijd na de scheiding een nieuwe partner in jullie leven gekomen. Het kan zo zijn dat deze nieuwe partner een goede band met de kinderen opbouwt. Na een overlijden heeft deze stiefouder in principe geen recht om de kinderen te zien. Bespreek dit samen en leg hierover eventueel ook afspraken vast.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp