De mogelijkheden van pensioenverdeling bij een scheiding

15 oktober 2020 · Financieel

Bij een scheiding moet je ook afspraken maken over de verdeling van jullie opgebouwde pensioenen. Voor het werknemerspensioen geldt de wet Verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is mogelijk hier in overleg andere afspraken over te maken.

Afwijkende afspraken

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld, dan kan het zijn dat jullie afwijkende afspraken hebben gemaakt over de pensioenverdeling. Controleer dit goed. Zijn er geen afwijkende afspraken? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om hier in het convenant alsnog afwijkende afspraken over te maken.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere verdeling toe te passen dan 50% per partner, bijvoorbeeld 30% voor de een en 70% voor de ander. Een andere mogelijkheid is om geen pensioenverevening toe te passen en ieder het eigen pensioen te houden. Ook kunnen jullie kiezen voor conversie. Dan wordt het opgebouwde pensioen gesplitst in twee delen. Dit bedrag wordt dan uitbetaald zodra je recht hebt op je eigen pensioen.

Geef de pensioenverdeling door

Binnen twee jaar na de scheiding moet je bij de pensioenuitvoerder doorgeven hoe jullie het pensioen willen verdelen. De pensioenuitvoerder zorgt er dan voor dat het pensioen aan jullie beiden wordt uitbetaald. Doe je dit niet (op tijd)? Dan moet je er zelf voor zorgen dat de andere partner zijn deel van het pensioen ontvangt.

Tip: op Mijn Overheid kun je zien wat je aan pensioen hebt opgebouwd en bij welke uitvoerder.

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp