Iviro » Scheidingspapieren

Scheidingspapieren

Wanneer jullie hebben besloten uit elkaar te gaan is het zaak om te zorgen dat jullie scheiding goed wordt geregeld. Om de scheiding door de rechtbank af te kunnen laten handelen zijn er – afhankelijk van jullie situatie – een aantal documenten vereist.

De overeenkomst die jullie hadden tijdens het huwelijk of het samenwonen wordt omgezet naar nieuwe afspraken om jullie relatie financieel af te ronden en eventueel afspraken te maken over de kinderen. Deze afspraken komen allemaal vast te liggen in diverse documenten, denk aan een ouderschapsplan, een echtscheidingsconvenant of een akte van verdeling. In dit artikel lees je meer over waar je allemaal mee te maken krijgt en hoe je dit allemaal kunt regelen.

Wanneer heb je scheidingspapieren nodig?

Als jullie gehuwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden met kinderen dan moet je naar de rechter zodat die jullie scheiding uit kan spreken. De echtscheidingspapieren aanvragen doe je door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Dit kun je niet zelf maar dat kan een advocaat van Iviro voor jullie doen. Als jullie samenwonend waren of een geregistreerd partnerschap zonder kinderen hadden dan hoef je niet naar de rechtbank. Jullie kunnen dan zelf, eventueel met hulp van een van onze deskundige de scheidingspapieren opmaken.

Het verzoekschrift

Als jullie gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met kinderen dan start het officiële scheidingsproces met het indienen van een verzoekschrift tot scheiding bij de rechtbank. Dit verzoekschrift wordt opgemaakt door een advocaat (van Iviro) en kan alleen door een advocaat worden ingediend.

Samen met het verzoekschrift worden alle afspraken die jullie hebben vastgelegd meegestuurd. Deze staan beschreven in het echtscheidingsconvenant – met de afspraken over jullie bezittingen en schulden – en indien er kinderen zijn, dan wordt ook het ouderschapsplan meegestuurd. Daarin staan alle afspraken met betrekking tot de opvoeding en zorg van de kinderen. De rechter gaat deze documenten beoordelen en zal na de beoordeling een beschikking afgeven. De rechtbank stuurt deze beschikking naar de advocaat. Deze ontvangen jullie zelf uiteraard ook via de advocaat.

Welke papieren heb je nodig voor een scheiding?

Hoe moet ik de scheidingspapieren aanvragen?

De scheidingspapieren kun je aanvragen door Iviro je scheiding te laten regelen. Wij zorgen ervoor dat alle afspraken op papier komen te staan en schakelen een advocaat in om de scheiding officieel te maken.

Wil je weten wat we kunnen doen in jullie situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoe lang duurt het aanvragen van scheidingspapieren?

Afhankelijk of jullie snel tot afspraken kunnen komen kan een scheiding redelijk snel geregeld worden. Pas wanneer jullie alle afspraken op papier hebben gezet en hebben ondertekend dan zal de advocaat het verzoekschrift indienen bij de rechtbank.

Normaal duurt het dan gemiddeld 4 weken voordat de rechtbank de beschikking afgeeft. Jullie zijn dan nog niet officieel gescheiden. Om de scheiding officieel te maken dient jullie echtscheiding ingeschreven te worden bij de gemeente waar jullie eerder gehuwd zijn of het geregistreerd partnerschap hebben ingeschreven. Hier zal de advocaat ook voor zorgen. Pas wanneer dit is gebeurd dan is de echtscheiding officieel. 

Snel & veilig scheiden doe je online

Ontdek in 30 minuten of online scheiden bij jullie past. Plan een online videogesprek met een van onze mediators. 100% gratis & vrijblijvend.

Contact Iviro via WhatsApp